Eğer siz de bir yelkenli tekne sahibi olmaya karar verdiyseniz Tezmarin ile bu blog yazısında sizlere yelkenli tekne seçiminin inceliklerini anlatacağız.
Yelkenli tekne ile yapılan seyahatler inanılmaz deneyimler yaşatabilir ve bu sebeple eşsiz bir tercihtir. Şimdi Tezmarin ile yelkenli tekne seçerken dikkat etmeniz gereken konulara bir göz atalım.
Kullanım Yeri
Yelkenli teknenizi, kullanacağınız yerden bağımsız düşünmemek gerekir. Çünkü teknenizin boyunu, kullanacağınız yere göre seçmeniz önemlidir. Korunaklı koylarda ve dalganın az olduğu yakın kıyı seyirleri yapacaksanız orta boy yelkenli tekneler size büyük bir konfor sağlar. Fakat açık denizlerde ve dalgaların art arda geldiği denizlerde seyahat etmek istiyorsanız en az 10-12 metrelik bir yelkenli seçmek doğru olacaktır. Çünkü büyük yelkenli teknelere çarpan dalgalar hızınızı yavaşlatmaz ve teknenin yalpalamasını engeller.
Tekne Boyu
Tekne boyu, tekne almadan önce en çok düşünülen konulardan biridir. Bu noktada ilk önerimiz, satın alma kararı vermeden önce düşündüğünüz alternatif boylarda tekne kiralayarak, sizin ihtiyaçlarınızı karşılayıp karşılamadığını önceden test etmeniz. Kara yaşamındaki gibi çok eşyalı ve konforlu bir şekilde misafir ağırlamayı hayal ediyorsanız gerçekten büyük bir tekneye ihtiyacınız olabilir. Bu yaşam tarzı için 14 metreden büyük yelkenli tekne sizin için ideal olacaktır. Tekne boyu 16-17 metrenin üzerine çıkması durumunda tekneyi kullanabilmek ve gündelik işlerini kolaylıkla yapabilmek için bir gemici veya kaptana ihtiyacınız olabileceğini unutmamak gerekir.
Tekne Donanımı
İlk kez bir yelkenli tekne sahibi olacaksanız ve yelken tecrübeniz yoksa, öncelikle yelken eğitimi almanız tavsiye edilir. Teknenizi daha sportif ve performans amaçlı kullanmak istiyorsanız klasik ana yelken, sarma genoa ve balon donanımı gibi ekipmanlarla teknenizi donatabilirsiniz. Kolay ve konfor odaklı bir tekne kullanmak istiyorsanız sarma ana yelken, otomatik tramola gibi teknenizi çok daha kolay kumanda edebileceğiniz donanımlar tercih edilebilir. Ayrıca yelkenleri açma/kapama ve manevralarda kullanmak üzere manuel vinçler yerine elektrikli olanlar tercih edilebilir. Bunların yanı sıra seyir yaparken GPS-Chartplotter, oto pilot, telsiz, derinlik/hız/rüzgar göstergeleri gibi elektronik donanımlar, seyirlerinizi rahat ve güvenli bir şekilde yapmanıza yardımcı olacak ekipmanlardır. Gündelik elektrik tüketimine bağlı olarak teknenizde yer alacak akü sayısı, akülerin tipi, şarj sistemi ve 220v sağlayacak invertör teknenizin elektrik tesisatı için dikkat edilmesi gereken hususlardandır. Teknenin boyuna ve kullanacağınız kişi kapasitesine göre su tankı hacmi yine dikkat edilmesi gereken bir husustur. Teknenizin ekipmanlarına karar verirken, hangi model ve hangi ekipmanlara ihtiyacınız olduğu gibi konularda satış yetkililerimiz sizlere yardımcı olmaktan memnuniyet duyacaktır.
Motor Tercihi
Yelkenli teknelerde birinci kuvvet yelken olmakla birlikte, bazı denizlerde rüzgarın da olmadığı anlarda motor kullanmanız gereken anlar olacaktır. Yanaşma manevraları haricinde, yüksek dalgalı veya yelken açılamayan (boğaz geçişleri vb.) durumlarda motor önem kazanmaktadır.
Eğer yelkenli bir tekneye sahip olmak istiyorsanız, Tezmarin yelkenli tekne seçenekleri ile size yardımcı olmaya hazır.
Yelkenliler ile denizlerin hakimi siz olun!